Напоследък много се говори за ранно детско развитие, което е чудесно.

...
Напоследък много се говори за ранно детско развитие, което е чудесно.
Коментари Харесай

Не чакайте хлапето да „израсте“ проблемите

Напоследък доста се говори за ранно детско развиване, което е отлично. Малко са обаче към момента хората, които осъзнават неговата значимост.

Визираме първите години от живота на детето след раждането - в някои страни това са първите три години, съгласно други става въпрос за пет години, а има и специалисти, които приказват за стадий от цели осем години.

Истината е, че не можем да сложим граница сред интервала на ранното детско развиване и този след него. Важното е, че игрите, речта и въобще държанието ни по отношение на детето през първите години от неговия живот го оформят като персона и му дават основата, върху която ще стъпи по-късно.

Колкото повече чакаме детето да порасне, с цел да „ израсте “ даден проблем, толкоз по-лоша „ услуга “ му вършим в реалност, тъй като колкото по-рано стартираме намеса там, където е нужна, толкоз по-добри са прогнозите за развиването на детето по-късно.

Като Тарзан

В историята има известни случаи на деца, изоставени от своите родители и отгледани в доста тежки житейски условия, в това число и от животни, както е в приказката „ Тарзан “. Тези истории са добре познати на доста експерти, само че малко родители знаят какво в действителност може да се случи, в случай че детето не бъде подтиквано по верен метод през този извънредно сериозен интервал от неговия живот.

Снимка: Guliver / iStock

Разбира се, това са крайни образци, които не се виждат всеки ден, само че пък са много добър индикатор за това какъв брой е значимо да не изпускаме този по този начин плодороден за смяна и поврат интервал - ранното детско развиване.

Децата, отгледани от животни и открити години по-късно, или не научават въобще човешката тирада, или пък в никакъв случай не доближават говорните умения на своите връстници и по този начин постоянно изостават от нормата. Те не могат да се хранят с принадлежности и научаването на тези умения също изисква двойно повече старания и усърдие, в сравнение с децата на тяхната възраст. И това не е всичко, само че детайлностите са непотребни.

Тези случаи са образец, че в случай че едно дете не бъде изложено в среда, благоприятстваща неговото развиване, може в никакъв случай да не усвои дадени умения, които другояче ще са му нужни, с цел да действа независимо в нашето общество.

Как да помогнем:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР